Kino Lumiére uvedie na plátne záznam koncertu kapely Muse

25.02.2014 Bratislava

Bratislava 25. februára (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére ponúkne v stredu 26. februára vo svojom pravidelnom cykle Music & Film záznam koncertu anglickej kapely Muse. Pôjde o najaktuálnejší záznam, ktorý sa doteraz v cykle premietal - vystúpenie Muse z júla 2013 na Olympijskom štadióne v Ríme.

"Program nášho cyklu sme výrazne omladili," povedal jeho dramaturg Miro Ulman. "Muse - Live at Rome Olympic Stadium je najaktuálnejším koncertom, aký sme v kine hrali. Zároveň frontman Matthew Bellamy je ročník 1978, a teda o dva roky mladší ako bol Mick Jagger počas koncertu The Rolling Stones z roku 1978, ktorý sme premietali v januári."

Aj tentoraz sa diváci môžu tešiť na vynikajúci obraz a zvuk, výborný výkon kapely a skvelých divákov, ktorí vytvorili nevídanú atmosféru. Na vlaňajšom koncerte Muse v Ríme videlo spektakulárnu javiskovú šou, využívajúcu pyrotechniku, veľké obrazovky a aj niekoľko hercov až 61.000 nadšených fanúšikov. "Pár očitých účastníkov tohto koncertu už oznámilo účasť na stredajšej projekcii," uviedol Miro Ulman.

Muse je anglická hudobná skupina označovaná za jednu z najlepších koncertných kapiel na svete. Vznikla v roku 1994 a zložili ju traja priatelia zo školy - Matthew Bellamy (sólový spev, gitara, klávesy), Christopher Wolstenholme (basgitara, vokály, klávesy) a Dominic Howard (bicie, perkusie, syntetizátory). Od roku 2006 s nimi na koncertoch vystupuje i hráč na klávesové nástroje a gitaru Morgan Nicholls. Muse vydali zatiaľ šesť štúdiových albumov - Showbiz (1999), Origin of Symmetry (2001), Absolution (2003), Black Holes and Revelations (2006), The Resistance (2009), The 2nd Law (2012) a počas svojej doterajšej kariéry získali už 37 hudobných ocenení zo 105 nominácií. Medzi nimi päť MTV Europe Music Awards, šesť Q Awards, osem NME Awards, dve BRIT Awards, štyri MTV Video Music Award a jednu American Music Award. Päťkrát boli nominovaní na cenu Grammy a raz túto cenu získali v kategórii Najlepší rockový album za svoj piaty štúdiový album The Resistance (2009). Na celom svete už predali viac než 18 miliónov albumov.

Projekcia filmu Muse - Live at Rome Olympic Stadium sa začne v Lumiéri o 20.30 hodine. Kino snímku uvedie s priestorovým zvukom DD5.1, ktorý dá naplno vyznieť nielen piesňam z aktuálneho albumu The 2nd Law, ale aj klasikám ako sú Uprising, Supermassive Black Hole, Starlight, Time Is Running Out či Knights of Cydonia. "Film je o pol hodiny dlhší než CD a ponúka 20 skladieb, ale fanúšikom na ňom i tak chýba niekoľko klasických hitov z predchádzajúcich albumov," doplnil Miro Ulman s tým, že tieto hudobné skvosty sú na dvoch predchádzajúcich koncertných filmoch Hullabaloo: Live at Le Zenith, Paris a HAARP, ktoré rovnako režíroval Matt Askem. "Ten okrem Muse spolupracoval aj s The Prodigy, The White Stripes, Chemical Brothers a ďalšími kapelami."

V Ríme na Olympijskom štadióne sa nakrúcalo na 16 kamier Sony PMW-F55 CineAlta s rozlíšením 4K Ultra High Definition, teda štyrikrát väčším než je HD. K uvedeniu záznamu koncertu samotní členovia Muse poznamenali: "Čo sa týka veľkosti a produkčných nákladov, toto bolo to najväčšie turné, aké sme doteraz absolvovali, a na túto šou sme bez pochýb najviac hrdí. Sme naozaj nadšení, že práve záznam tohto koncertu bude uvedený ako prvý v rozlíšení Ultra High Definition. Môžeme fanúšikom sľúbiť, že ich čaká skutočne autentický zážitok z koncertu Muse, nech už na naše živé koncerty chodia alebo nie."

Muse sa do povedomia dostali aj vďaka piesni Neutron Star Collision, ktorá bola ústrednou melódiou k tretiemu dielu série Twilight Saga s názvom Twilight Saga: Zatmenie (2010). Ich prvý singel z ostatného albumu The 2nd Law s názvom Survival bol oficiálnou piesňou OH v Londýne 2012. TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).
 

Vyberte región